acceptera alkoholtillstånd

Britt Johansson, janake wine group

Sött vin till dessertbordet

Vin till kommande storhelgers dessertbord med ostar och andra sötsaker passar det utmärkt att servera ett lite sötare vin. Här kommer lite föslag från janake wine group;

> 4197 Château du Juge 2010, 375 ml, 79kr
Vinet kommer ifrån Bordeaux, Cadillac som inte ligger långt ifrån Barsac och Sauternes, Frankrike. Detta vin är gjort på 100 procent Semillon och passar bäst till inte alltför söta frukt- och bärdesserter.

> 73034 Donna Daria Fior D’Arancio Passito 2009 , 375ml, 250kr
Donna Daria är en liten raritet och doldis på vinhimlen. Högt rankad av internationell och svensk press men trots det ganska okänd. Vinet kommer från den mycket spännande vinproducenten: Azienda Agrituristica Conte Emo Capodilista, i Veneto, Italien. Druvsorten är Orange Blossom Yellow Moscato.
Passar bäst till frukt- och bärdesserter.

> 5329 Delitia Recioto della Valpolicella 2013, 375ml, 99kr
Det ljuvligt, söta, röda vinet från Luigi Righetti i Veneto, Italien. Vinet är gjort av 70 procent Corvina, 20 procent Rondinella, 5 procent Molinara och 5 procent övriga druvsorter.
Ett meditationsvin som passar perfekt till lagrade hårdostar, chokladdesserter och mandeldesserter, eller varför inte bara doppa mandelkakor i vinet, som är väldigt vanligt på plats i Veneto.

> 81727 Oremus Tokaji Aszu 5 puttonyos 2000, 500ml, 420kr
Tokaj Oremus ägs av Bodegas Vega Sicilia. Distriktet Tokaji i nordöstra Ungern är ca 6000 hektar stort och en liten del ligger faktiskt idag i Slovakien! Världens första botrytisviner framställdes här redan 1630 av druvor som angripits av ädelröta. Under 1800-alet ansågs dessa viner vara världens överlägset finaste och de betalades därefter, mycket dyrare än vinerna från både Bordeaux och Bourgogne.
Serveras vid 8-10 grader gåslever, blåmögelost eller fruktdesserter.

> Allesverloren Fine Old Vintage 2010, 750 ml, 149kr
Har Du tagit reda på om Du kanske tycker bättre om ett ”sydafrikanskt portvin” än ett portugisiskt? Det är intressantare än man kan tro! Vinerna tillverkas på samma sätt som i Portugal. Ett vin som utetts till landets främsta” portvin” ett flertal gånger genom åren.
Passar bäst till desserter av choklad, gärna med innehållande nötter.

janake wine groups vintips: