acceptera alkoholtillstånd
Media > Recensioner

Recensioner

Anders Röttorp skriver om Vega Sicilia i DI

(2011-03-18) DI. Weekend - Rött och vitt från Spaniens mitt

"Mitt i Spanien ligger två gamla vindistrikt som länge tronade på minnen från fornstora dar. Från 1970-talet och framåt har vita Rueda och röda Ribera del Duero, båda vid Duerofloden, blivit Spaniens viktigaste moderna kvalitetsvindistrikt med stor etablering av nya bodegor och uppodling av vingårdar. Anders Röttorp har hittat det bästa från
båda distrikten."


"I rödvinsdistriktet Ribera del Duero cirka 200 kilometer norr om Madrid etablerades 1864 det då moderna vingodset Vega Sicilia. Under 1900-talet blev Vega Sicilia alltmer omtalat och berömt men var ganska okänt utanför Spanien, eftersomvinet bara exporterades i små kvantiteter. Ännu på 1970-talet fanns inga andra producenter av betydelse i distriktet.

Charles och Diana fick nobben
Höjden på Vega Sicilias berömmelse var när det brittiska hovet 1981 valde Vega Sicilia till huvudrättsvin för bröllopsmiddagen vid århundradets bröllop, då prins Charles och Diana gifte sig. Förfrågan avslogs av Vega Sicilia med motiveringen att de inte hade nog med vin att avvara för detta ändamål.
Den engelska kvoten var inte tillräckligt stor! Vega Sicilia var och är fortfarande ett verkligt stort vin gjort efter den gamla skolan på hälften tempranillo och hälften bordeauxdruvor. Det har mycket lång fatlagring, huvudvinet har alltid minst tio år. Vinet utvecklas fantastiskt med ålder i gammaldags stil. Mycket fokus på vineri, vinkällare, lagring och selektering av fat."