acceptera alkoholtillstånd

Jacobsdal Estate

Sydafrika
Stellenbosch, Sydafrika

Cornelis Dumas tog över egendomen efter sin far som hastigt gick bort när Cornelis bara var 21 år gammal, sedan dess har Cornelis inte ändrat på någonting väsentligt. Att satsa fullt ut på en enda druva som han gjorde var helt unikt i Sydafrika på den tiden och även idag. Valet av Pinotage som ”sin” druva är helt unikt. ”The winemaker is the smallest part of influence” säger Cornelis.
Cornelis har numera hjälp av sonen Hannes med vinproduktionen.

På Jacobsdal låter man vinerna växa i buskform. Pinotage är en druva med tjockt skal så röta är aldrig något problem, druvan hämtar lätt karaktär av jorden men man måste beskära extra hårt för att få ett bra vin. Stockarnas ålder är 25 – 35 år och ingen konstbevatting förekommer. Vinet jäses i öppna cementkar och man använder enbart naturlig jäst vilket man varit totalt ensamma om under väldigt många år. Även sekundärjäsningen får ske spontant. Själva huvudjäsningen varar i ca 10 timmar i öppna jäskar innan vinet förs över till slutna cementtankar där jäsningen avslutas. Allt övervakas minutiöst av Cornelis själv. ”jag har mycket sunda druvor – jag har aldrig haft en misslyckad jäsning här trots naturjäst sedan jag tog över 1966.” – säger Cornelis stolt.
Cornelis mål är alltid att producera maximalt långlivade viner och de brukar vara som bäst runt 15 år gamla, detta utan att vara överdrivet tanninrika.