acceptera alkoholtillstånd

Therése Abrahamsson, janake wine group

Dryckestips till kräftskivan

Augustimånad är nu kommen och vi hoppas att ni alla har haft och fortsätter att ha en skön sommar. Augusti är kräftornas tid och många dukar upp borden med färgglada dekorationer, hattar och sångblad. Krätforna är ju såklart en självklarhet och kanske också västerbottenpajen, brödet och andra lite matigare tillbehör. Till denna festliga "högtid" brukar det även dukas upp öl, nubbe, vin och andra drycker, här kommer några dryckestips från janake wine group;

> 86884 Jonas Bronck´s Spirit 2013, 562 kronor
Jonas Bronck’s Spirit är en spritdryck från Småland, den är smaksatt med sav, som är rik på antioxidanter, och löv från björk. Inga färgämnen, inga artificiella aromer eller andra onaturliga konserveringsmedel har tillsatts. Detta för att garantera en innovativ och ren produkt i Jonas Bronck’s anda. Flaskan kommer i en fin förpackning tillsammans med ett certifikat och varje butelj är numrerad.
Finns i endast tre butiker men går att beställa kostnadsfritt till just ditt Systembolag (OBS, drycken är producerad i liten skala)

> 72093 Von Buhl Riesling Trocken 2015, 119 kronor
Vitt vin från Pfalz, Tyskland. Ett ekologiskt vin från Pfalz i Tyskland. Vinet har i åratal fått massvis med bra recensioner samt utmärkelser. Vann tidigare i år GULD och BEST VALUE i Vinordic Wine Challenge som bästa vita ekovin. Vinet är torrt och har en frisk och fruktig smak med inslag av äpple, persika, petroleum och lime. Passar bäst till rätter av fisk och skaldjur.

> 28006 Neethlingshof Sauvignon Blanc 2015, 95 kronor
Vitt vin från Stellenbosch, Sydafrika. Neethlingshof Estate är en föregångare när det gäller att beskydda naturen. Neethlingshof är medlem i Biodiversity & Wine Initiative som är en föregångare mellan Sydafrikas vinindustri och sektionen för bevarande av Sydafrikas natur. Man kan beskriva det som att de arbetar på liknade sätt som på ekologiska vingårdar men har gått steget längre, då man vill bevara natur och växtkultur. Farmen är även Integrity & Sustainability Certifierad. Man använder sig av stolpar i vingården för att få dit ugglor som livnär sig på möss och andra gnagare som skadar vinrankorna, man har även planterat buskar och träd i vinfälten där insekter, små reptiler och däggdjur stormtrivs och håller på så vis de onyttiga skadedjuren i schack. Då och då ser man skymten och spår av det sydafrikanska kattdjuret ”Caracal” som rör sig tillbaka från bergen till gården.
Ett krispigt, rent och druvtypiskt vin av Sauvignon Blanc med läckra inslag av krusbär, fläder, fikon, gräs och äpplen. Ett långt, fint avslut. Ett skolboksvin på denna druva.
Passar utmärkt till rätter av fisk och skaldjur.

> 73280 Allesverloren Tinta Barocca Rosé 2015, 89 kronor
Rosévin från Swartland, Sydafrika. Allesverloren, ”allt är förlorat”, fick sitt namn då familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulen. Den nuvarande ägaren och vinmakaren, Danie Malan, är femte generation i familjen Malan och en stor personlighet med tillika stor kroppshydda. Danie är en före detta rugbyspelare vilket avspeglas i hans viner. Det är kraft och länge kvarsittande eftersmak som han strävar efter, dock är de aldrig aggressiva utan tvärtom mycket generösa, precis som Danie själv.
Danie är en hängiven rödvinsmakare men kunde för några år sedan sträcka sig till att göra ett rosévin. Detta rosévin är gjort på den portugisiska druvsorten Tinta Barocca. Vinet är medelfylligt och fräscht med en fruktig karaktär av jordgubbar, hallon och körsbär med en touch av vanilj.
Till dig som inte dricker vitt vin så rekommenderar vi detta rosévin till kräftorna. Passar allra bäst till grillade rätter av fisk och skaldjur samt lättare rätter av ljust kött.
Beställningssortiment.

> 22381 Fleur du Cap Shiraz Grenache Cinsault 2015, 100 kronor
Rött vin från Western Cape, Sydafrika. Fleur du Caps viner visar en generositet och biodiversitet som för tankarna till den rika biologiska mångfalden man finner i ” Cape Floral Kingdom”. Fleur du Cap Bergkelder Selection reflekterar rikliga och finstämda aromer från den unika jordmånen och dess omgivning. Samtliga vingårdar som ingår i Fleur du Cap Bergkelder Selection ligger i ”Cape Floral Kingdom”, det minsta av sex erkända ”Floral Kingdom” områdensom finns i världen, men även om det är minst är det ändå rikast på flora. Bergkelder Selection viner är kända för att ha en exceptionell kvalitet och tydligt visar druvans karaktär. Detta vin är gjort av 65% shiraz, 25% grenache, 10% cinsault. Vinet är medelfylligt med inslag av röda- och mörka bär, ekfat och kryddor. Mjuka tanniner och ett långt, fint avslut.
Till kvällen kanske det är dags att tända grillen, detta vin passar utmärkt till grillade rätter av mörkt kött, gärna vilt.

 

Avsluta gärna med något sött till dessertbordet.

Produkter